FSC står för Forest Stewardship Council, vilket är en internationell icke-vinstdrivande organisation som arbetar för att främja miljövänligt skogsbruk och ansvarsfullt skogsbruk över hela världen. FSC-certifiering är ett system som används för att bedöma och verifiera att produkter som kommer från skogar uppfyller FSC:s stränga standarder för miljömässiga, sociala och ekonomiska aspekter av skogsbruk.
När ett företag eller en organisation får en FSC-certifiering betyder det att de har gått igenom en oberoende tredjepartsrevision där deras skogsbruk och/eller skogsprodukter har granskats för att säkerställa att de följer FSC:s principer och kriterier. De tre huvudprinciperna för FSC-certifiering är:
Socialt ansvar och rättigheter för arbetstagare och lokalsamhällen: FSC-certifiering kräver att företagen respekterar de mänskliga rättigheterna, erkänner och bevarar traditionella och kulturella rättigheter, ger anständiga arbetsvillkor och engagerar sig i lokalsamhällena där de verkar.
Miljömässigt ansvar: FSC-certifiering innebär att skogsbruket måste förvaltas på ett sätt som bevarar den biologiska mångfalden, skyddar hotade arter och ekosystem och minskar miljöpåverkan som följd av skogsutnyttjande.
Ekonomisk hållbarhet: Certifieringen säkerställer att skogsbruket bedrivs på ett sätt som är ekonomiskt livskraftigt och långsiktigt hållbart utan att utarma skogarna.
FSC-certifiering används inte bara för skogar utan också för produkter som kommer från dessa skogar. Om en produkt bär FSC-märket betyder det att den har producerats av FSC-certifierade material, och konsumenten kan känna sig trygg att den har kommit från ansvarsfulla skogskällor.
Genom att välja FSC-certifierade produkter kan konsumenter och företag bidra till att bevara skogar och skydda den globala miljön samtidigt som de stöder socialt ansvar och hållbar ekonomi i skogsområden runt om i världen.